Tips om de thuisvochtigheid te verminderen

Tips om de thuisvochtigheid te verminderen

Ventileer eerst en vooral. Vooral de gebieden die vocht creëren, zoals de keuken en badkamer. Wanneer ventilatoren aanwezig zijn, moet u deze inschakelen en / of langer laten staan. Vooral in de keuken, badkamer en kelder. Zo niet, overweeg dan om ze door een elektricien te laten installeren.
Koken en douchen, maar ook wasmachines en drogers beïnvloeden de hoeveelheid vocht in de lucht, vooral wanneer mensen lange, warme douches nemen.

Als u geen afzuigventilatoren of een ventilatiesysteem hebt, kunt u een venster een paar minuten kraken om de lucht uit te drogen, vooral in de badkamer die de neiging heeft om langer vocht vast te houden.
Wiskundig gezien is er slechts vier tot zes liter water nodig om de luchtvochtigheid binnen 1000 vierkante voet te verhogen van slechts 15% tot 60%.

Het aantal mensen in huis kan ook invloed hebben op de luchtvochtigheid in de lucht. Eén persoon die ademt, produceert binnen een uur ongeveer ¼ kopje water.

Zorg ervoor dat afvoerventilatoren in keukens, badkamers en wasruimtes naar buiten ventileren. Het installeren van ventilatieopeningen en zolderventilatoren kan ook helpen.
Verhoog de binnentemperatuur omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden (relatieve vochtigheid neemt af als de temperatuur stijgt).


Gebruik ventilatoren om de ventilatie te verhogen
Neem koudere, kortere douches. Gebruik een low flow douchekop of douche onder een minder krachtige stream door de kraan niet volledig te openen. (persoonlijk vind ik douchen met de kraan gedeeltelijk open net zo prettig)
Als u rekening houdt met de binnen- en buitentemperatuur, kan ook de zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis worden verlicht. Wat is de huidige temperatuur binnen versus buiten?
Houd je je huis veel koeler dan de voorgestelde temperatuur? Als dat antwoord ja is, zijn kleine aanpassingen van de luchtvochtigheid eenvoudig aan te passen.
Voer de AC uit. Omdat deze optie kostbaar is, hebben andere mogelijke maatregelen de voorkeur.
Probeer tijdens het koken uw voedsel te bedekken en profiteer ten volle van de afzuigventilatoren waarin uw huis is uitgerust. Koken in de oven en op de kookplaat produceert meer vocht. Slowcookers dragen minder bij aan de luchtvochtigheid binnenshuis.
Wasdrogers buiten ventileren.
Als er een luchtbevochtiger of verdamper in huis is, zet deze dan even uit of zet hem gewoon lager. De meeste luchtbevochtigers of verdampers op de markt hebben tegenwoordig een draaiknop of knop om het niveau van damp of water aan te passen dat u in de lucht wilt verspreiden. (een no-brainer maar toegevoegd voor de volledigheid)
Het wordt aanbevolen om alleen inductieketels, gesloten verbranding of stroomgeventileerde ketels, ovens en waterverwarmers te gebruiken.Afvoerleidingen en lekbakken van de airconditioning moeten schoon en vrij worden gehouden.
Plaats kamerplanten tijdelijk buiten of concentreer ze in één ruimte. Planten geven vochtdamp af aan de lucht. Vooral als je veel planten hebt, kan hun rol in de luchtvochtigheid thuis aanzienlijk zijn. Zorg er ook voor dat u ze niet te veel water geeft.
Vers gesneden brandhout bevat grote hoeveelheden water dat verdampt wanneer het binnen wordt opgeslagen. Het is beter om het buiten te houden.
Houd regenpijpen en goten schoon. Stel de regenpijpen zo af dat ze water verder van het huis voeren. Beperk planten water geven tot pure noodzaak. Voorkom dat water zich op en rond de funderingen verzamelt door een aflopend oppervlak.