Stijgend vocht in muren

Stijgend vocht in muren

Wat is stijgend vocht?
Huismuren zijn meestal gebouwd van rode baksteen of betonblokken, beide zijn materialen zoals spons en water uit de grond hieronder kan door de muur opzuigen met een zogenaamde capillaire werking die een hoogte bereikt tot een meter boven het maaiveld. Het onderste gedeelte van de muur is constant vochtig, verf pelt af en er kan schimmel op de muur groeien. Het kan erg onaangenaam zijn en de volgende problemen veroorzaken:

Lelijke verschijning met verfschilfers en zwarte schimmelplekken op de muur.
Kamers, kasten en kasten zijn vochtig, zodat kleding en schoenen schimmel en meeldauw kunnen groeien.
Het huis kan constant muf zijn.
Het kan gezondheidsproblemen veroorzaken door de schimmelsporen in de lucht.
Opstijgend vocht is vocht meestal in de onderste delen van muren (minder dan 3 voet omhoog de muur tenzij de muur betegeld is, in welk geval deze hoger kan zijn).

Hoe wordt het veroorzaakt?
Rising Damp wordt veroorzaakt door oppervlaktespanning en capillaire werking van water in de muur. Het heeft allemaal te maken met de zichtbare huid op het oppervlak van water, ook wel oppervlaktespanning genoemd.

We weten allemaal dat als je water in een glas met droge zijkanten doet, de rand van het water naar beneden buigt waar het het glas ontmoet, in een nat glas de randen naar boven krommen, dit een meniscus wordt genoemd. In een besloten ruimte zoals een gat of een scheur trekt de oppervlaktespanning het water erdoor. Dit staat natuurlijk bekend als capillaire werking en is wat een lont doet werken ..

We weten allemaal dat als je water in een glas met droge zijkanten doet, de rand van het water naar beneden buigt waar het het glas raakt, in een nat glas de rand naar boven kromt, het een soort meniscus is. In een besloten ruimte zoals een gat of een scheur trekt de oppervlaktespanning het water erdoor. Dit staat natuurlijk bekend als capillaire werking en dit is wat een lont doet werken, omdat in “deze kerel die steeds maar door gaat over opstijgend vocht, echt mijn lont opstijgt.”

In een muur die permeabel is, zoals een muur van baksteen of lichte betonblokken, laat capillaire werking water de muur opzuigen als een spons. Hij zal tot een meter boven het maaiveld stijgen.

Hoe voorkomen we dit?
Wanneer een gebouw in een westers land wordt gebouwd, wordt een waterdichte laag die bekend staat als een “vochtbestendige baan” gebouwd door de onderkant van alle muren op de begane grond. Terug in Victoriaanse tijden waren de eerste vochtbestendige banen een dunne laag ondoordringbaar gesteente zoals leisteen, naarmate de tijd verstreek leisteen werd vervangen door dakvilt en later door kunststof. Deze laag voorkomt dat water binnendringt in de muren.

Hoe weet ik of ik een probleem heb?
Kijk langs het onderste deel van je muren. Gewoonlijk vindt u op de onderste 30 cm blaasjes in de verf of vochtige plekken. De blaren pellen vaak af en laten beton of een wit krijtachtig gips zien. Afhankelijk van hoe ernstig het probleem is, kunt u beschadigd lakwerk tot op een meter hoogte tegenkomen.

Schade kan met name duidelijk zijn als het grond- of vloerniveau aan de ene kant van de muur hoger is dan aan de andere.

Merk op dat in sommige landen muren over het algemeen beton zijn met een zeer dunne laag kalkachtig wit “gips”. Laat je niet misleiden, dit is misschien geen pleister zoals Europese mensen zouden verwachten, het is slechts een heel dunne laag op een zeer harde concrete weergave.