Hoe u de thuisvochtigheidsniveaus kunt verlagen

Hoe u de thuisvochtigheidsniveaus kunt verlagen

Als u te veel luchtvochtigheid in huis heeft, neemt de kans op schimmel, meeldauw en andere vochtgerelateerde problemen aanzienlijk toe.

Negatieve effecten van hoge luchtvochtigheid

Haar wordt kroes en moeilijk te beheren
Make-up plakt niet, begint af te glijden
Lucht voelt benauwd en ongemakkelijk
Zweet koelt je af door het verdampingsproces. Als er een hoge luchtvochtigheid is, zal zweet je niet afkoelen, het zal je gewoon ongemakkelijk laten voelen
Slaapproblemen verergeren
Schimmelsporen kunnen zich ontwikkelen en vermenigvuldigen
Meeldauw, een vorm van schimmel, kan zich beginnen te ontwikkelen op stoffen en kleding
Hout begint te zwellen, deuren plakken en hout begint te verslechteren
Meer ongedierte – insecten houden van vochtige omgevingen
Huisdieren (en mensen) ruiken slechter dan normaal
Versnelt roestvorming en andere oxidatieprocessen
Er zijn nog vele andere redenen waarom u de luchtvochtigheid in uw huis in de gaten wilt houden. Naast de hoge kosten die gepaard gaan met schimmelsanering en andere oplossingen met een hoge luchtvochtigheid in uw huis, kunnen vochtproblemen ook uw gezondheid, humeur en welzijn beïnvloeden.

Dat brengt ons bij het onderwerp van dit artikel: hoe verlaag je de luchtvochtigheid in huis?

Bedek de grond met kamerplanten

Maar wees voorzichtig, kamerplanten verhogen soms zelfs de luchtvochtigheid. Om de vochtdamp die het huis binnendringt na het besproeien van uw planten te verminderen, raden wij aan uw grond te bedekken met een laagje kleine steentjes. Dit helpt ook om de behoefte aan water te verminderen. Misschien wilt u ook uw kamerplanten een paar uur na het sproeien naar buiten verplaatsen.

Bevestig thuisventilatiesystemen

De drie gebieden in het huis die de meeste luchtvochtigheid zien, zijn de badkamer, keuken en wasruimte. Daarom is het zo belangrijk om werkende ventilatoren in deze kamers te hebben. Als u schimmel- en schimmelproblemen heeft in een van deze kamers, moet u controleren of uw ventilatieventilator werkt.

Als uw huis goede ventilatie heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken over lage of hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem in al uw badkamers, keukens, wasruimtes en zolders werkt. Overweeg extra ventilatoren als u niet over de juiste ventilatie beschikt. Praat met een professionele HVAC-expert over verschillende beschikbare ventilatieoplossingen.

Probeer in de tussentijd de ramen open te zetten terwijl u aan het koken of douchen bent. Dit helpt om veel vocht te verwijderen dat deze gebieden opbouwt.

Neem kortere, koudere douches

Koude douches hebben veel voordelen naast het verlagen van de luchtvochtigheid. Er is aangetoond dat een koude douche stressniveaus kan verlagen, haar en huid kan verbeteren, de immuniteit kan vergroten en u een energiekere dag en een betere nachtrust kan geven.

Ideaal luchtvochtigheidsniveau in huis

Het ideale luchtvochtigheidsniveau voor uw huis ligt tussen de 30 en 50%. Iets hoger of lager dan dat kan structurele schade, gezondheidsproblemen en comfortproblemen veroorzaken. Als u schimmelgroei wilt voorkomen, houdt u uw luchtvochtigheid onder de 50%. Wij adviseren een luchtvochtigheid van ongeveer 40%.

Overweeg een hygrometer te kopen

Een hygrometer meet de hoeveelheid luchtvochtigheid in uw huis. Het laat je weten of je een te hoge of te lage luchtvochtigheid hebt, en vraagt ​​je om noodzakelijke wijzigingen aan te brengen, zoals het openen van een raam of het inschakelen van de luchtbevochtiger.

Installeer een luchtontvochtiger of installeer een bevochtigingssysteem voor het hele huis

Het gebruik van uw verwarmings- en koelapparatuur verlaagt in feite de luchtvochtigheid in huis, maar veel huizen zullen enorm profiteren van de extra bescherming en het comfort van een bevochtigingssysteem.

Als u een bevochtigingssysteem voor het hele huis hebt, kan het de luchtvochtigheid van uw huis meten en vervolgens uw huis automatisch bevochtigen of ontvochtigen om de luchtvochtigheid binnen het ideale bereik te houden.

Als u een luchtvochtigheid van meer dan 50% heeft en geen bevochtigingssysteem voor het hele huis om de luchtvochtigheid te verlagen, moet u een ontvochtiger kopen en gebruiken. U kunt deze plug-in luchtbevochtigers online of bij uw plaatselijke winkel voor thuisverbetering vinden.

In tegenstelling tot een bevochtigingssysteem voor het hele huis dat het verzamelde water voor u afvoert, moet u het water zelf uit een plug-in luchtbevochtiger legen. Maak je echter geen zorgen, ze sluiten zichzelf normaal gesproken af ​​wanneer het water een bepaald niveau bereikt. Je kunt dit overtollige water gebruiken om je planten water te geven.